De købte byggegrund, flyttede ind som de allerførste og er i dag en stor del af det lokale liv i Provstlund og Lund.
33-årige Mads Busk Larsen og 34-årige Louise Busk Pedersen kendte ingen, da de i november 2013, som de allerførste flyttede ind i Provstlund ved Horsens. I dag er både de og deres børn en del af det aktive lokalsamfund.
De to er oprindeligt fra Nordjylland, hvor de har kendt hinanden stort set altid. De flyttede sammen til Aalborg for at læse. Mads læste industrielt design, civilingeniør, på Aalborg Universitet og Louise læste til lærer.
– Vi blev færdige med vores uddannelser midt i finanskrisen, så vi var nødt til at være lidt fleksible for at få et job.
Derfor blev aftalen, at de flyttede derhen, hvor en af dem først fik job.
Det blev Mads, der fik job hos Eltronic i Hedensted. I dag arbejder han hos Oase Outdoors i Give, mens Louise har fået job på Hældagerskolen i Bredballe, hvor hun er indskolingslærer.
– Vi flyttede til at begynde med i en lejet lejlighed på Honorevej inde i Horsens, og Louise fik vikariater på nogle skoler i lokalområdet, fortæller Mads.
Byggegrund i Provstlund
Da jobsituationen efterhånden var mere sikker, og familien vokset fra 3 til 4, begyndte de at drømme om at købe et hus.
Louise og Mads var helt nye på boligmarkedet, så egentlig kiggede de først på forskellige 70’er-huse, fordi de ikke tænkte, at de havde råd til at bygge selv.
Men en kollega fortalte, hvordan de var kommet afsted med at bygge selv, og det inspirerede os til at undersøge mulighederne for at købe en byggegrund og bygge selv.
– Vi kiggede på byggegrunde i Torsted og i Gedved, men vi syntes bedst om det her, fortæller de.
Vi ville gerne være en del af et lille lokalsamfund.
Byggegrunden blev købt, og valget faldt på et Preben Jørgensen Hus på 141 kvm., som de selv har været med til at tegne og bygge med på.
Grønne områder
Louise beskriver sig som ”bymenneske,” mens Mads siger, han er mere et ”landmenneske”.
– Så her blev det et kompromis. Vi er lidt på landet og lidt i byen. Provstlund er hyggelig med både små søer i området, og skoven tæt på. Vi kan også godt lide, at her er en smule kuperet.
Magnus Emil, der i dag er 8 år, og lillesøster Johanne på 6 år bruger legepladsen i perioder, mens fodboldbanen altid er et hit.
Hele familien har glæde af de grønne områder og muligheden for at løbe eller gå en tur i skoven.
Byggegrunde tæt ved E45
Provstlund ligger i Lund, 10 minutter uden for Horsens og ganske få minutter fra motorvej E45 og tilkørslen til motorvejen.
– Vi synes også, det er en fordel, at Horsens er midt i landet, for vi har familie og venner både i Nordjylland og i hovedstadsområdet.
– Vi var lidt bekymrede for støjen fra motorvejen. Man kan høre den nogle gange, når vinden kommer fra øst, men heldigvis er den fremherskende vind i Danmark jo fra vest, så det er ikke det store problem, fortæller Mads, mens Louise siger:
– Vi har aldrig siddet på terrassen og tænkt, at det var træls. Og på den anden side er man jo også glad for at have motorvejen tæt på, når man skal ud at køre.
Levende lokalt liv i Provstlund
Det har været let for familien at falde til i lokalområdet:
– Vi er også selv meget åbne, og jeg er for eksempel med i gymnastikudvalget, mens Mads er med i ungdomsafdelingen i fodboldklubben – Lund IF.
– Vi lærte hurtigt naboerne at kende, efterhånden som de også byggede og flyttede ind. Det kom naturligt, fordi børnene legede på tværs af grundene – især i begyndelsen, da der ikke var hække.
Provstlund er en samlet grundejerforening, men de forskellige veje og vænger har også deres egne fællesskaber med for eksempel vejfester:
– Da vi for nyligt holdt vejfest her på Gyvelhøj, var kun 2 ud af 29 huse ikke med, fortæller Louise.
– I det hele taget har vi virkelig mødt mange søde mennesker i de år, vi har boet her.
Fællesskab også på facebook
Sank Hans-fester og fælles arbejdsdage er også en del af områdets liv, som man kan deltage i, hvis man har lyst. Derudover findes der forskellige facebook-grupper:
– Vi havde blandt andet på et tidspunkt en facebook-gruppe, der hed Provstlund Gåbussen. Så kunne man skrive, hvis man planlagde at gå en tur om aftenen eller i weekenden og gerne ville have nogen af følges med.
– Den brugte vi meget de første par år. Men nu har man jo lært så mange at kende, at det ikke rigtigt er nødvendigt mere, fortæller Louise, der sammen med andre fra området går tur næsten hver dag.
Børnehave og skole
En nærliggende børnehave og en god skole er også medvirkende til, at området er attraktivt for børnefamilier:
– Jeg synes, vi har det godt og trives her. Jeg troede aldrig, vi skulle bo i en lille landsby, men det var et godt valg, siger Louise.
Mads supplerer:
– Her er så meget godt for børnene, og det er nært, fordi man kender mange. Vi har meget til fælles med dem, der bor her, og det gør det godt og trygt.